Събития

Министерство на туризма вижда голям потенциал в нидерландския и датския пазар

   
Министерство на туризма вижда голям потенциал в нидерландския и датския пазар

В рамките на участието си в Неформалния съвет на министрите на туризма на Европейския съюз, министър Зарица Динкова проведе работни срещи с делегациите на Нидерландия и Дания. На работните срещи бяха обсъдени възможностите за насърчаване на туристопотока и популяризирането на страната ни като туристическа дестинация в двете държави.

През 2023 г. посещенията на нидерландски туристи у нас са над 94 хил. „Бихме искали да насърчим сътрудничеството си и да създадем предпоставки за увеличаването на туристопотока от Нидерландия.България е атрактивна дестинация с много и различни възможности за туризъм – културен, еко, морски, планински, СПА и уелнес, винен и кулинарен“, посочи министър Динкова.

Директор индустриална политика и топ сектори в Министерство на икономиката и климатичната политика в Нидерландия – Серпил Ташиоглу, посочи, че България има потенциал да привлече повече туристи отНидерландия, тъй като те стават все по-загрижени за опазване на околната среда и търсят все по-устойчиви продукти, като в същия момент имат нагласа за откриване на нови дестинации.

През изминалата 2023 г отчетени около 40 хил. посещения на туристи от Дания  в страната ни. Водещи дестинации за тях са били общините Несебър, Варна, Столична, Балчик и Пловдив. „България е насочила усилията си в утвърждаването на имиджа на страната ни като сигурна и конкурентоспособна дестинация, която предлага изключителни възможности за възстановяване и рекреация, в съчетание с лековити минерални води и СПА процедури. Разнообразието от исторически забележителности, културни събития, фестивали, кулинарните преживявания и българското вино отговарят и на най-изтънчените вкусове“ каза министър Динкова по време на срещата си с Андерс Тургард – заместник-постоянен секретар в Министерството на индустрията, бизнеса и финансите на Дания.

Тургард отбеляза, че туристите от Дания имат повишен интерес към посещения на страни от Балканския полуостров и особено в сегмента на младежките пътувания. Той отбеляза, че след пандемията породена от Ковид-19 датчаните търсят възможности за здравен туризъм и рекреация.

Насърчаването на контактите между България, Дания и Нидерландия в туризма е логична стъпка в посока заздравяване сътрудничеството и разбирателството между Северозападна и Югоизточна Европа, което е и в основата и на Европейската кохезионна политика.