Анализи Новини

Доминикана - извън клишетата за бели плажове и палми

   
Доминикана - извън клишетата за бели плажове и палми

Доминиканската република е синоним на Рай – кристално чисти води, бели плажове, невероятно спокойствие и красота. Денят, прекаран в излежаване под високите кокосови палми, е идеалното убежище от студената европейска зима.

"В Доминиканската република има над 200 плажа – от известния Плая Баваро в Пунта Кана до Плая Фернанда в Мичес", разказва пред Euronews Енрике Пенсън, директор "Икономически проучвания" в Министерството на туризма на страната.

Очарованието ѝ обаче не се изчерпва само с плажове. Величествени водопади, национални паркове и ароматни какаови плантации очакват любопитните туристи. TIME публикува най-забележителните места в света за 2023 г.Номинациите са базирани на данни от международната мрежа от кореспонденти и сътрудници, които след това са проверени от редакторите на изданието

"През 2023 г. страната е посрещнала цели 10 милиона посетители и това е така, защото Доминиканската република има всичко", допълва Пенсън.

"Освен зашеметяващи плажове, великолепна природа и възможности за преживявания, най-доброто е топлотата и гостоприемството на доминиканския народ", категоричен е той.

Из какаовите плантации 

Любителите шоколад задължително трябва да се насочат към Сан Франциско де Макорис, в североизточната част на провинция Дуарте.

Какаовите плантации, които съставляват 10% от пищната зелена площ на Доминиканската република, са жизненоважни за опазването на природната среда на острова. Известен като водещ световен производител на органично какао, той е идеалното място да усетите завладяващия цветен аромат на непреработените какаови плодове. Шоколадът ще поскъпва още, цените на какаото удариха 7-годишен връхПроизводителите са притиснати от нарастващите разходи за суровини, енергийните разходи и повишените лихви

Влезте в очарователните "haciendas de cacao", където посетителите не само разглеждат плантациите и се запознават с процеса на производство на шоколад, но и имат възможност да участват активно в отглеждането и събирането на какао заедно с местните производители.

Сред най-популярните какаови плантации е Finca La Esmeralda.

За да се насладите на най-доброто преживяване, планирайте посещението си по време на периода на събиране на реколтата, който се провежда два пъти годишно – от септември до декември и от януари до май. Как божествената напитка на маите се превърна в глобална индустрия?Любовта на човечеството към шоколада започва преди няколко хилядолетия

Величието на водопадите

Водопадите са една от перлите в живописния пейзаж на Доминиканската република.

Отправете се към полуостров Самана, за да намерите "перфектното съчетание от красиви плажове и преживявания", препоръчва Пенсън.

Тук можете да откриете очарованието на водопада Ел Лимон, който се извисява на каскади в тропическа среда.

Едно от най-забележителните преживявания в този регион включва конна езда през тучни пътеки, което ви позволява напълно да се потопите в зашеметяващата природа.
Посрещане по азиатски: Екстремният лукс на най-скъпите хотели в светаКои са най-епичните преживявания при настаняване в петзвездни хотели

На полуострова се намира и защитеният национален парк "Лос Хаитис". Неговите забележителни варовикови карстови образувания и мангрови горички са послужили като място за заснемане на култовия "Джурасик парк". Древните скални образувания, простиращи се на площ от 1 600 км, датират отпреди 50 милиона години.

На северозапад, близо до Пуерто Плата, ви очаква Charcos de Damajagua – колекция от 27 водопада, които пленяват търсачите на силни усещания.

Върхът на величието обаче се крие в Salto de La Jalda, най-високият водопад на Карибите, достигащ над 120 метра.

Закътан в националния парк Ла Халда в Мичес, достигането до него е приключение само по себе си. Независимо дали става дума за живописен двучасов преход или за екскурзия с хеликоптер и двата маршрута предлагат възможност да се запознаете отблизо с биоразнообразието на местната флора и фауна.
Instagram ни прави по-лоши туристи. Ето как да пътуваме с уважениеПътешестването се завърна с пълна сила това лято, а с него – и лошото поведение на туристите

Гмуркане в Hoyo Azul, Пунта Кана

Впуснете се в Hoyo Azul в Пунта Кана - хипнотизираща синя пещера, разположена сред буйна тропическа гора.

Ще откриете този скрит оазис, дискретно закътан в парка Scape, в рамките на пленителния район Cap Cana.

Потопете се в естествените му студени извори с дълбочина 14 метра, обгърнати от 75-метрова варовикова скала и буйна растителност.

За да стигнете до Hoyo Azul, трябва да преминете по висящ мост и да се промушите през градина с орхидеи. Този уникален обект съчетава приключения, природа и спокойствие в сърцето на завладяващите пейзажи на Пунта Кана. Седем карибски островни бижута за спокойна тропическа ваканцияАнтигуа, Барбадос, Гренада и Търкс и Кайкос предлагат превъзходни пясъци, висококачествени курорти и много забавления - от културни турове до круизи с катамаран по залез слънце

Микс от култури

Културният синтез на Доминиканската република проличава при местните хора, които с готовност споделят своите традиции с туристите.

Кулинарният пейзаж е смесица от таино, испанско и африканско влияние. Националното ястие "La Bandera Dominicana" е съчетание от ориз, боб, месо (често пилешко или говеждо) и салата.

Ястията от пресни морски дарове, като "pescado con coco" (риба в кокосов сос), завладяват вкусовите рецептори с ярките си аромати.

"Рибата от всяко от нашите крайбрежия е основното ни ястие - винаги прясна, пикантна и допълнена от традиционните ни сосове, приготвени от местни съставки", казва Пенсон.
 

Кухня с история и „Мишлен“: Топ гурме дестинациите на 2024 г.Сред факторите са дали чревоугодниците предпочитат прясно приготвената риба край морски пейзаж или държат консумацията да е в ресторант със звезда

Освен с националното ястие, започнете деня си с "mangú" или се насладете на успокояващото "sancocho" - яхния с различни видове месо и зеленчуци.

За сладко и солено изживяване пробвайте "pastelón de plátano maduro". Всяка хапка отразява разнообразните културни влияния, които са формирали доминиканската кухня, което я превръща в съществена част от вашето пътешествие в тази оживена карибска дестинация.

В ритъма на бачата и меренге

За да разберете истински същността на доминиканската култура и радостта от живота, научете стъпките на меренге и бачата - два ярки танцови стила, признати от ЮНЕСКО за нематериално културно наследство.

"Всеки доминиканец с удоволствие ще ви преведе през стъпките на меренге и бачата. Ние носим ритмите на тези танци в себе си, пазим радостта от танцуването и обичаме, когато чужденците проявяват интерес", насърчава Пенсон.

Не пропускайте възможността да посетите фестивалите на меренге, които се провеждат в различни градове, включително оживените празненства в Санто Доминго и Пуерто Плата.