Новини Събития

Пловдивската опера и летище Пловдив ще си партнират

   
Пловдивската опера и летище Пловдив ще си партнират

Ръководствата на Държавна Опера – Пловдив и Летище Пловдив проведоха разговор за подписване на меморандум за сътрудничество. Той ще очертае възможностите за промотиране на културните забележителности на региона и фестивалния календар на пловдивската опера.

Планирани бяха инициативи и събития на територията на Летище Пловдив, които да присъстват в общ културен календар.

На срещата с директора на операта Диан Чобанов, изпълнителният директор на Летище Пловдив Дойчин Ангелов маркира и възможността Държавна Опера – Пловдив да придобие членство в СНЦ Фонд за развитие на Летище Пловдив – Южната врата на България.

Миналата седмица беше проведена и среща с Управителния съвет на Сдружението на хотелиерите в Пловдив. Бяха обсъдени възможностите за разкриване на нови авиолинии до Пловдив и начините за привличане на туристи, които да нощуват в града.

Беше пояснено, че авиокомпаниите търсят парични стимули, които са под формата на маркетингово споразумение, за да гарантират развиването на нова авиолиния. От своя страна членовете на фонда използват възможностите на авиокомпаниите, за да промотират своя продукт или привлекат туристи на своя територия.

Към момента във Фонда членуват вече девет общини – Пловдив, Чепеларе, Родопи, Сопот, Калояново, Куклен, Хисаря, Съединение и три юридически лица, частни дружества – Пампорово АД, Гранд хотел Пловдив, СНЦ Фонд Феникс.

Планиран е и предстои да бъде гласуван в бюджета членският внос на общините Калояново, Сопот, Куклен и Хисаря, след като това вече сториха в Пловдив, Садово и Съединение.

Вноските към Фонда се равняват на един лев на жител годишно. Сумите се използват за стимули за авиокомпаниите, за да разкрият нови авиолинии.

Фондът за развитие на Летище Пловдив преговаря за разкриване на нови линии до градове в Германия и атрактивни дестинации до Италия, Испания, Франция, Австрия и Великобритания. Работи се в посока и на подкрепа от българските общности извън страната, а през март ще бъдат проведени срещи с българи зад граница, за намиране на възможности за разкриване на авиолинии до техните градове.