Новини Събития

Непал слага чип на всички алпинисти

   
Непал слага чип на всички алпинисти

Преди да започне сезона за покоряване на Еверест през 2024 г., Непал обяви ново изискване - всички алпинисти трябва да наемат и използват чипове за проследяване по време на своето пътуване.

„Реномирани компании вече ги използваха, но сега е задължително за всички алпинисти“, казва Ракеш Гурунг, директор на отдела по туризъм на Непал, пред CNN.

„Това ще намали времето за търсене и спасяване в случай на злополука,“ допълва експертът и обяснява, че катерачите ще плащат по 10-15 долара за чиповете, които ще бъдат зашити в якетата им. След като алпинистът се върне, чипът се премахва и се запазва за следващия. 

Проследяващите чипове използват GPS, за да споделят информация със сателитите. Гурунг добавя, че те са произведени в „европейска държава“, но не уточнява къде точно или от коя компания. Повечето ентусиасти, опитващи се да изкачат 8849-метровия връх Еверест, го правят през Непал, като плащат по 11 000 долара на човек само за разрешението. Като добавим цените на екипировка, храна, допълнителен кислород, шерпи и други, ще ви струва над 35 хиляди долара да атакувате върха. Осем от десетте най-високи върха в света са разположени в Непал, като страната прави значителни приходи от алпинизъм. Изкачването на Еверест може да отнеме до два месеца. Времевият прозорец за това е много кратък и обикновено се отваря в средата на май.

Миналата година Непал даде рекордните 478 разрешителни на катерачи. В планината загинаха дванадесет алпинисти, а други петима се водят за изчезнали. Спасяванията на „покрива на света“ са рисковани и при най-добри обстоятелства.

През 2023 г. 30-годишен шерп пропусна собствения си шанс да достигне върха, за да осъществи дръзко спасяване на малайзийски алпинист в „зоната на смъртта“ на Еверест.

„Почти невъзможно е да се спасят алпинисти на такава надморска височина“, каза тогава пред Ройтерс служителят на Министерството на туризма на страната Бигян Коирала.