Новини Събития

Байк и рън за Чепън тази година ще е два дни - 27 и 28 април в Драгоман

   
Байк и рън за Чепън тази година ще е два дни - 27 и 28 април в Драгоман

Предстоящото тринадесето издание на “Байк и рън за Чепън” за първи път ще се проведе в рамките на два дни. В новия формат то ще се състои през уикенда на 27 и 28 април. С това надпреварата отговаря на заявените очаквания на хиляди участници през годините, и ще предложи двойно повече адреналин и емоция, и повече сигурност обещават организаторите от магазини “Стената” и Община “Драгоман”.

На 27 април от площада на Драгоман ще стартират велосипедистите, а на 28 април - бегачите и дуатлонистите. Надпреварата включва дистанции от 12 км, 23 км ,44 км, 30 км Чепън скай и най-новата - 66 км. Редовната регистрация ще продължи до края на март, след което състезателите възможностите са участие са опциите късна (12.04) и суперкъсна (25 април) регистрация.

Линк за регистрация

В дисциплината 66 km XCM ще се състезават колоездачи с лиценз към Българска федерация по колоездене. Освен, че ще предизвика състезателите с най-дългата дистанция и позитивна денивелация от +1900 м, тя консолидира окончателно усилията за завръщане на надпреварата в календара и годишната ранглиста на БФК, започнати с помощта на клуб “Велораптор”.

Запазва се и формата “Мини Байк и рън за Чепън”, като предстои регистрация да се отвори и за най-малките спортисти - малчуганите, обогатена със забавна програма и атрактивни награди.

“Байк и рън за Чепън” 2024 остава верен на своята мисия - да бъде пример за отговорно състезание със значима кауза. Под надслова “Адреналин с кауза”, тази пролет ще подкрепим за втори път усилията за опазването на вековните дървета в България. 5 лв от всяка стартова такса ще бъдат предоставяни на Асоциация на парковете в България, чиято цел е да обърне внимание върху значението на дърветата със столетна история и ги опази, като ги включи в регистъра на защитените вековни дървета. Към момента голяма част от тях все още не са защитени, което ги прави уязвими от унищожаване заради строежи, сечи или просто поради липса на информираност.

В резултат на кампанията през 2021-2023 Асоциация на парковете в България подаде предложени за защита на 70 вековни дървета. Актуалните действия, които състезанието ще подкрепи, са посветени на събиране на данни за потенциални вековни дървета, верифициране на информацията на терен, както и изготвяне и подаване на предложения за защита за всички подходящи вековни дървета. Подаването на информация е лесно и всеки ентусиаст може да бъде съпричастен с каузата, като подаде информация за вековно дърво на [email protected].

Организаторите на “Байк и рън за Чепън” благодарят на партньорите, подкрепили събитието по един или друг начин - Subaru България, Karcher, AquaMatrix, Abopharma, Doppelherz, Хармоника, Skullcandy, Epic Bike Shop, Backbar, Енергия от ядки, Deuter, Buff, Sigg, Julbo, Grangers.