Хотели

Големите хотелиери не успяха да учредят новата асоциация

   
Големите хотелиери не успяха да учредят новата асоциация
Срещата се състоя в Гранд хотел Милениум София

Част от най-големите хотелиери в България не успяха да учредят днес новата браншова организация. Това съобщиха за TravelNews представители от бизнеса. Причината е, че не са се разбрали за принципите, идеите, целите и управлението за нейното създаване.

Събранието се състоя в "Гранд хотел Милениум" в София. На него дойдоха представители на "Албена" АД, Венцислав Танчев (собственик на хотелите „Модус“ във Варна и Wave resort край Ахелой), Веселин Данев (собственик на хотелите "Сол Луна Бей Ризорт" в Обзор, Melia Grand Hermitage в Златни пясъци, Melia Sunny Beach и "Сол Несебър Ризорт"), на Гриша Фиданов (собственик на "Грифид хотелс" в Златни пясъци), Лъчезар Тодоров ("Тера уей инвестмънт груп" на бившия шеф на "Лукойл България" Валентин Златев, което дружество притежава хотели в София и по морето), НИКМИ (строителна фирма, която притежава "Гранд хотел Милениум София", "Гранд хотел София" и още няколко хотела в София и по Черноморието), Милко Рушанов (съдружник в MPM хотели по летните и зимни курорти), видя екип на TravelNews на място.

Медии не бяха поканени на учредяването на новата организация. Те не бяха допуснати дори отвън пред залата, като охраната изгони екипа на TravelNews, "защото хотелът бил частна собственост" ("Гранд хотел Милениум София).

"Продължаваме разговорите и няма новина. Когато сме готови ще излезем с официално съобщение пред медиите", заяви пред TravelNews Веселин Данев. Повечето коментираха, че това ще бъде нова организация на почтените хотелиери в България. Затова не са канени и някои скандални големи играчи, без да визират за кои става въпрос.

„Не може ресторантьорите да управляват държавата, а ние хотелиерите да не сме представени във властта“, обяви вчера пред TravelNews Гриша Фиданов, собственик на българската хотелиерска верига „Грифид хотелс“, който ще е един и от учредителите. Той е сред най-големите собственици на обекти в Златни пясъци.

В цял свят хотелиерите имат собствена асоциация, която да защитава техните интереси. Крайно време е такава да бъде създадена и у нас, за да не се преплитат интересите с ресторантьорите, подчерта Венцислав Танчев.

В момента има още две организации, в които влизат хотелиери – Националният борд по туризъм (НБТ), в която влизат също големи хотелиери, и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), разполагаща с редица регионални структури и държи правата с големи отстъпки за заплащането на авторските права в музиката от хотелиери и ресторантьори към „Музикаутор“.

Наскоро "Албена" АД напусна Националния борд по туризъм, като Красимир Станев обяви, че обмисля да направи същото и с БХРА. Причина затова стана, че от НБТ и някои регионални структури на БХРА поискаха смяната на министъра на туризма Зарица Динкова при ротацията. Самият Станев беше най-големият защитник за оставането й на поста.  

В регистъра на туристическите сдружения фигурират вече над 240 организации, показва справка в сайта на Министерството на туризма.

 Мирослав Иванов