Новини Хотели

Много румънци идват за Великден в хотелите по Северното Черноморие

   
Много румънци идват за Великден в хотелите по Северното Черноморие

За Великденските празници туристическите обекти в Добричка област отварят. В момента тече активна подготовка за посрещане на гостите през месец май. Очаква се в района да бъдат отворени около 5- 6 хотела. 60 % процента от записалите са туристи от Румъния, те съчетават Великден с Гергьовден, който за тях също е голям празник, останалите са българи.

"Предвид недостига на работна ръка, ще се „внасят" работници от Киргизстан, от остров Бали и от Виетнам, които ще обслужват туристите по Северното Черноморие, украинците, които са останали у нас, също работят" - каза Димитър Димитров от Браншовата асоциация на хотелиерите и ресторантьорите – регион Североизточна България. „С около 10 - 15% е ръстът към момента на ранните записвания за летния сезон на 2024 г. спрямо 2019 г. За Добричка област ръстът е с около 7 - 8 %,", добави той. Има индикации за връщане на германските туристи, други традиционни гости, които се увеличават, са поляци, чехи, словаци.За м.г. има ръст на туристи от Турция.

Голяма част от българите вече се възползват от ранните записвания, заради големите отстъпки в цените, които са от 10 до 30%. Димитров припомни, че през 2022 г. цените в комплексите по Северното черноморие не са повишавани и добави, че тази година в района се очаква увеличение на цените от 7 до 12 %т, в зависимост от категорията на хотелите и заведенията. „Много от ранните записвания са от румънци. Миналата година имаше известен отлив на румънците, заради лошата пътна инфрастуктура..Заради влошеното качество на някои пътища, те избягваха да идват при нас и се насочваха към Южното черноморие. В лошо състояние е пътят Добрич – Албена, вече е компрометиран пътят Добрич – Балчик и това е само част от списъка, добави той. Над 4,5 млн. са живеещите в северната част на Румъния и те са потенциални наши туристи, които не бива да губим. 90 % от гостите ни от Румъния идват с личните си автомобили", коментира Димитров.„Не че към момента тези пътища са ремонтирани.

Писали сме писма до разрлчни министерства", добави той. „Туризмът в Добричка област остана встрани от презастрояването, има хубави плажове, в региона има възможности за къмпингуване и бивакуване. Положително е, че се ускорява категоризирането на отделните хотелски комплекси. В нашия район вече има немалко хотели с 4 и 5 звезди, които работят успешно и през зимния сезон", добави браншовикът. Преди 20 години в областта имаше отворени между 30-40 хотела с близо 10 000 легла. Сега обектите са над 180 и разполагат с над 30 000 легла. Затова можем да отчетем, че се развиваме успешно, заключи Димитров.