Хотели

Туристическият гид Мишлен обяви за първи път хотелски отличия

   
Туристическият гид Мишлен обяви за първи път хотелски отличия

Туристическият гид "Мишлен" обяви първите си хотелски отличия, съобщи АФП. Признание получиха 189 хотела от региони из цяла Франция.

Това ново отличие на "Мишлен" беше анонсирано през октомври, но е подготвяно в продължение на много години, каза на пресконференция директорът на гида Гуендал Пуленек. Сто двайсет и седем френски хотела получават един ключ на "Мишлен" за "уникален" престой, 38 са получили два ключа за "изключителен" престой и 24 хотела са получили три ключа за "необикновен" престой. Отличените хотели имат от три до 248 стаи. Има голяма разлика в концепцията на хотели, предназначени за големи групи хора, и малките независими къщи за гости, подчерта Пуленек. Сред 12-те хотела в Париж, съдържащи в названието си думата "дворец" (palace), едва шест получават три ключа "Мишлен". Един от тях - "Мандарен ориентал", не е получил нито един ключ. 

Три ключа е получил "Шевал блан" - първият парижки хотел на групата за луксозни стоки LVMH. Говори се много за готвачите, радвам се, че се обърна внимание на хотелиерството, за да получат младите хора стимул за работа, коментира Лор Пертюзие, директор на хотел "Сейнт Джеймс" в Париж, който получи три ключа на "Мишлен". 

"Мишлен" е голямо отличие в нашата професия, добави Пертюзие пред АФП. Тя каза, че оценява еклектиката в селекцията на хотелите. 

"Мишлен" е международно разпознаваемо отличие, признанието за хотелите е форма на продължение на традицията в отличаването на ресторантите, каза Гийом Ранвие, директор на  "Фор сийзънс хотел Джордж Пети" в Париж, който също получи три ключа.  Общо 600 френски хотела вече са били препоръчвани в сайта на туристически гид. Селекцията на отличените е направена сред тях с помощта на анонимни инспектори - подобно на селекцията, извършвана при ресторантите. 

Идеята е да можем да предложим палитра от услуги на пътуващите - от избора до резервацията онлайн, директно през нашата платформа, каза Пуленек. През 2024 г. ще бъде обявена селекция на хотели в други световни туристически дестинации. На 24 април ключове ще получат хотели в Ню Йорк, на 29 април - в Мадрид, на 7 май ще бъдат обявени хотелите в Италия, а на 4 юли - в Япония.