Новини Събития

Над 8 млн. лалета и пролетни цветя разцъфнаха в Истанбул

   
Над 8 млн. лалета и пролетни цветя разцъфнаха в Истанбул

Мегаполисът Истанбул, който свързва Европа с Азия, тези дни пъстрее от разцъфнали пролетни цветя. Многобройните лалета, зюмбюли, нарциси, мускари, които разцъфнаха в парковете и градините на града, създават красива цветна феерия.

За празника на лалетата, един от традиционните цветни празници на града, който се отбелязва през целия месец април, са засадени около 8 млн. лалета и пролетни цветя, информираха на сайта на Дирекцията за паркове, градини и зелени площи към Истанбулската голяма община.

158 вида лалета, 7 вида зюмбюли, 8 вида нарциси и мускари, ще посрещат жителите на Истанбул този месец.

Живописният парк "Емирган Коруси", от който се открива впечатляваща гледка към Босфора, площадът "Султанахмед", паркът "Гьозтепе" на азиатския бряг, "Хидив корусу", където се провеждат различните атракции на фестивала на лалетата, са цветна феерия.

На посетителите се предлагат различни атракции, музика и танци, ателиета, литературни четения. Любими изпълнители и градски оркестри изнасят концерти на откритите естради в парковете.

Фестивалът на лалето в Истанбул се организира от 2006 г.

Лалето е един от символите на града и има важно място в историята на Турция. Епохата на лалето (лале деври) се нарича периодът към края на 18-и век, когато в Османската империя бележат подем музиката, поезията, културата, а западни интелектуалци все повече насочват поглед към османската култура, бит и традиции.

Лалета като елемент са изобразени на плочките в джамиите и дворците, в керамични и текстилни дизайни, по улиците и графитите. Лалето е символ и на голямата община на Истанбул.

На местните избори на 31 март за втори път кметът Екрем Имамоглу спечели кметския пост с мандат от 5 години с гласовете на над 4 млн. избиратели. За втори път в историята на Турция кметският пост на Истанбул бе спечелен от основаната от Ататюрк Народнорепубликанския партия. Този акцент преобладава и в проявите на тазгодишния празник на лалетата.