Новини Събития

Гръцките острови се напълниха с туристи от Турция

   
Гръцките острови се напълниха с туристи от Турция

Гръцките острови се напълниха с турски туристи преди началото на сезона. В знак на добросъседство гръцките власти издават бърза виза при пристигане на гръцкия бряг, предаде БНР.

Турски туристи непрекъснато пристигат с кораби на гръцкия остров Лесбос, след като влезе в сила издаването на бърза виза за посещение на 10 гръцки острова в рамките на една седмица. В събота местните власти на острова посрещнаха около 2000 туристи с узо и сладки и ги поздравиха за празника Байрям. Само за 3 дни хотелите имат резервации за 6000 туристи.

Доволни са всички от местния туристически бранш. Ресторантите подготвиха специално меню за мюсюлманския празник, а магазините работят всеки ден. Повечето туристи са от Истанбул, Измир и други големи градове, казаха хотелиерите. Решението за издаване на турски граждани на бърза виза е част от споразумението на двете правителства в дух на възстановяване на доверието и намаляване на напрежението между Атина и Анкара.

От островите Лимнос, Хиос и Родос също съобщават за хиляди турски туристи, които прекарват празничните дни на гръцките острови. Облекчаване на визовата система между двете страни има положителен ефект както върху туристическия сектор на гръцките острови, така и в отношенията между двете страни, коментират медиите.