Събития

Министър Милошев проведе първи срещи с туристическия бранш

   
Министър Милошев проведе първи срещи с туристическия бранш
Първата среща на Евтим Милошев беше с Националния борд по туризъм
  МТ

„Смятам, че бизнесът в туристическия сектор е водещ и ние трябва да го подпомагаме по всякакъв начин. Моята цел е да си поставяме реалистични за изпълнение задачи и ще дам цялата си енергия и решителност, за да актуалните проблеми“, заяви министърът на туризма Евтим Милошев на инициираните от него среща с представители на Националния борд по туризъм, Българската асоциация на заведенията, Сдружението на заведенията в България, Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, Българската асоциация на туристическите агенции, Сдружение „Туризъм“, Обединение „Бъдеще за туризма“ и Асоциацията на инкаминг агенциите.

По време на срещите министър Милошев представи своите приоритети и като основен такъв изтъкна подготовката за предстоящия летен сезон. Подчерта и готовността на Министерството за активна работа по създаването на туристически гаранционен фонд. Министърът на туризма от първо лице се запозна и с проблемите, с които бизнесът в сектора се сблъсква, като пое ангажимент въпреки краткия хоризонт на служебното правителство да направи всичко възможно те да бъдат решени.

„Вашият успех ще бъде и наш успех. Работим за устойчиви и дългосрочни политики, в работата ни с всеки един министър на туризма искаме да направим нещо смислено“, заяви д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Национален борд по туризъм. Д-р Карастоянова подчерта готовността и желанието на НБТ за съвместна работа с Министерството на туризма и представи приоритетите на организацията сред, които са създаването на Бранд „България“, Национален туристически офис, съвместни инициативи и др. „Активната ви работа по създаването на туристически гаранционен фонд е чудесна възможност да консолидираме и туристическите организация. Може да сложим началото на тези промени, същото важи и за националната стратегия за туризъм“ подчерта д-р Мартин Захариев от НБТ.

„На прага на летния сезон за ресторантьорския бранш в България най-сериозният проблем, с който се сблъскваме, е тежката процедура при наемане на сезонни работници от трети страни. Вносът на работна ръка е изключително тромав, с много тежки и бавни процедури, а български работници няма.“, подчерта Ричард Алибегов, съпредседател на Българската асоциация на заведенията. Алибегов също изрази своята подкрепа и готовност за съвместна работа с Министерството на туризма.

Всички туроператорски организации се обединиха около желанието за изработване на конкретен механизъм за разрешаване на проблемите, които поражда сивият сектор в туризма, като подчертаха, че организациите в сектора се борят за регулация. „При нас голям проблем е сивият сектор, нямаме единен контролен орган в тази сфера. Световна практика е наличието на туристическа полиция, всяка наша съседна страна има такава“, изтъкна Павлина Илиева, председател на Обединение „Бъдеще за туризма“.

От Асоциацията на инкаминг агенциите подчертаха, че следва да бъде разрешен въпросът с опашките по граничните пунктове като бъде увеличен капацитетът на ГКПП-тата. В същото време изразиха своята надежда да бъде продължена и развита програмата за реклама на Черноморските общини. „Това е и най-смисленото нещо, което се е случвало по отношение на рекламата. Зарадва ме Вашето желание за приемственост. И дано не само да продължите, но и да развиете тази програма, защото имате лостовете да направите значими неща за туризма у нас“, каза Венцислав Танчев от Асоциацията.

Министър Евтим Милошев приветства всички организации от сектора, декларира своята подкрепа и подчерта, че професионалната експертиза на всеки един, работещ в бранша, е от ключово значение за развитието на туризма у нас. Срещите с бранша ще продължат и във вторник – 16 април 2024 г.