Анализи

Турция е сред най-предпочитаните дестинации за семейни приключения

   
Турция е сред най-предпочитаните дестинации за семейни приключения

Със своето почти целогодишно слънце, диви плажове и нежни лазурни вълни, Турция е оазис за семейства, търсещи бягство от натовареното ежедневие. Зашеметяващите тюркоазени брегове на страната, простиращи се от Егейско до Средиземно море, са емблематични за несравнимата природна красота на страната. Този крайбрежен рай предлага всякакви места за настаняване: от луксозни курорти до уютни морски убежища, които са специално предназначени за семейства с цел почивка и забавление. Не само, че природните гледки в района са спиращи дъха, но и са „врата“ към незабравими преживявания. Независимо дали ще изберете да се излежавате по плажовете,отличени със Син флаг, да изследвате древни руини и музеи или да се наслаждавате на всеизвестно вкусната турска кухня, Турция има какво да предложи на всеки пътешественик.
 
Бижуто на Турската Ривиера
 
Анталия, като сърцето на Турската ривиера, предлага перфектна комбинация от лукс и приключения за семейства. Докато малчуганите могат да се насладят на някои от многобройните басейни или аквапаркове, почитателите на почивката могат да се излежават на изобилието от слънчеви плажове. Това, на което всички посетители ще могат да се насладят е вкусната и разнообразна средиземноморска кухня. Увеселителните паркове също са чудесна опция за развлечение на цялото семейство, но и най-вече ще създадат незабравими спомени за децата.

Анталия се отличава и със своето богато минало. Дом на едни от най-влиятелните цивилизации в историята, областта предлага множество вълнуващи места. Едно от тях е „старият град“ Калейчи (Kaleiçi), който разполага с артефакти от периодите от Римската до Османската империя. Красиви маршрути отвеждат до древни градове като Патара, Перге, Фаселис, Термесос, Аспендос, Сиде, Олимп и Мира, които са отворени за посещение и през по-късните часове на нощта.

Освен това, пътеките Лийския път (първата пътека на дълги разстояния в Турция) и Пътят на Св. Павел (следващ маршрута на Св. Павел за разпространение на християнството в Анадола) са перфектни за семейни разходки из природата с гледки от тюркоазени заливи, буйни гори и исторически руини.

Други семейни дейности, от които можете да се възползвате са гмуркане, голф, посещение на национални паркове, пещери и каньони. Каш (Kaş) се смята за една от десетте най-добри дестинации за гмуркане в света, а Белек например е отлична дестинация за голф с игрища от световна класа. Пещерите Караин (Karain) и Дамлаташ (Damlataş), както и каньонът Кьопрюлю също не са за изпускане.

Зашеметяващи маршрути от Егейско до Средиземно море
Мугла (Muğla), свързваща Егейско и Средиземно море, също е популярна дестинация за семейна почивка, благодарение на природната си красота, богата история и удобствата, подходящи за всяко семейство. Бодрум е една друга такава дестинация. Освен със своите луксозни условия за релакс, градът изненадва и с исторически места като замъка Бодрум, в който се намира и Подводният музей Бодрум. Освен подходящ за водни спортове, градът е и отправната точка за прочутите сини круизи, които осигуряват уникално преживяване за пътешествениците. В Бодрум има и няколко ресторанта, отличени със звезди Мишлен, които предлагат най-добрите ястия от турската и международната кухня.

Друг подобен курорт е Фетие (Fethiye), в който се намира световно известният плаж Олудениз (Ölüdeniz). Градът е дом на Долината на Пеперудите, обитавана от повече от 80 вида пеперуди, на залива Кабак и на един от най-известните центрове за параглайдинг в Турция, Бабадаг (Babadağ). Други семейни приключения из курорта включват посещение на каньона Саклъкент (Saklıkent) и посещение на град Кьочегьоз (Köyceğiz), разположен между Мармарис и Фетие. Градът е част от международната мрежа на Cittaslow и потапя посетителите си в пълен релакс.