Новини Събития

Евтим Милошев поиска сериозни действия срещу сивата икономика в туризма

   
Евтим Милошев поиска сериозни действия срещу сивата икономика в туризма

Министърът на туризма Евтим Милошев участва в работна среща, за да обсъди мерките срещу сивата икономика, организираните пътувания, нерегламентираната дейност на туроператори и упражняващите професията екскурзовод и незаконните практики в туристическия сектор като цяло.

Министър Евтим Милошев разговаря с представители на Комисията за защита на потребителите, Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”, Икономическа полиция – ГДНП и Национална агенция за приходите. В срещата участваха заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева, както и експерти, ангажирани от страна на министерството. 

Министър Милошев подчерта, че е важно да се направи максималното в рамките на съществуващото законодателство и регулация, за да бъде защитен интересът на българските граждани, легално работещите в сектора и туристите през настъпващия активен сезон. Той се запозна с част от проблемите и затрудненията, които контролните органи и експертите срещат и изрази готовност за максимално съдействие.

„Нашият апел е да засилите проверките, за да протече спокойно летният туристически сезон“, призова министър Милошев и заяви: “Темата е гореща и затова сме се събрали тук не да констатираме нещата, а да вдигнем вниманието и да действаме превантивно с обединените усилия на различните институции, за да могат проверките да имат и очаквания дисциплиниращ ефект.”

Министърът постави акцент върху добрата координация на междуинституционално ниво, а водещото ще е запазване интереса на туристите.

Срещата бе инициирана след като представители на туристическия бизнес изразиха своите опасения за разрастването на сивия сектор и нарастването на нелоялните практики в сферата на туризма. В писма до Министерството на туризма Съюзът на екскурзоводите в България, Асоциацията на екскурзоводите в България и Югоизточен съюз на екскурзоводите „Ваня Райкова“ поискаха „извършването на последващ контрол на екскурзоводите за спазване изискванията на Закона за туризма“.

На днешната среща бяха обсъдени и начертани конкретни стъпки за следващите два месеца. МТ изрази готовност за съдействие в осъществяването на съвместни проверки с различните контролни органи.