Анализи

Топ 7 дестинации, до които ще пътуват българите за Великден и майските празници

   
Топ 7 дестинации, до които ще пътуват българите за Великден и майските празници

Тази година великденските и майските празници предоставят идеална възможност за по-продължителна почивка. Много българи избират да слеят празниците, предприемайки пътувания до някои от любимите европейски градове. Виена се откроява като най-предпочитаната дестинация за пътуване около Великден, като средната цена на двупосочен самолетен билет е около 133 евро. Рим, от друга страна, е най-търсената дестинация за кратък city break за празника на 24 май, като средната цена на самолетен билет в двете посоки е около 132 евро.

Всяка година майските празници предоставят отлична възможност за city break или почивка. Цените обикновено са по-изгодни, тъй като все още не е започнал активният  сезон, а големите тълпи от туристи все още не са пристигнали. Освен това по-дългите дни и мекото пролетно време допринасят за приятно изживяване, изпълнено с нови приключения и освежаваща промяна на обстановката. Кои дестинации избират българите за своята по-дълга почивка покрай 1 май, Великден и Гергьовден, както и за кратък city break около 24 май, разказват от онлайн платформата за организиране на пътувания – eSky.bg.

Виена, Рим и Барселона са най-предпочитаните дестинации от българите за майските празници

24% от българите избират Виена за своя city break или по-дълга почивка през месец май. Около Великден те прекарват средно по 6 дни в австрийската столица и заплащат средно по 133 евро за двупосочен самолетен билет. За 24 май те прекарват средно по 3 дни във Виена и отделят по 112 евро. Рим е втората най-предпочитана дестинация, която близо 20% от българите избират. Най-много българи всъщност летят до италианската столица за 24-и, като заплащат средно по 132 евро за самолетен билет в двете посоки и прекарват по 4 дни там. По-скъп е билетът обаче за пътуване до Рим около Великден – средно 150 евро. Любимият испански град отново е в челната тройка, като 15% от сънародниците ни избират Барселона за своето майско приключение. За Великден българите прекарват там средно по 5 дни и заплащат по 219 евро за самолетен билет. От анализите става ясно, че краткият city break в Барселона около 24 май излиза по-изгодно и цената на двупосочния самолетен билет е 131 евро. 

Следващият любим град на българите е Милано и 14% от тях го избират за своето майско пътуване. За великденско пътуване в столицата на модата българите плащат средно по 148 евро и прекарват по 7 дни. Цените на двупосочните билети са сравнително по-евтини за дългия уикенд около 24 май – 87 евро.  Следващи в класацията са Будапеща (11%) и Париж (10%). Средната цена на двупосочен самолетен билет до Будапеща за майските празници е 96 евро. Българите, които пътуват за Великден до Париж, заплащат средно по 240 евро и прекарват по 5 дни там. Цената за пътуване в края на месец май е около 193 евро за двете посоки. Последно място в класацията заема Копенхаген, като 6% от българите ще посетят датската столица за празниците, заплащайки средно по 90 евро за двупосочен билет. 

Кога българите планират пътуванията си?

Ранното планиране на пътувания се завърна като тренд след стабилизирането на туристическата индустрия. Българите вече не разчитат на last minute оферти и планират пътуванията си все по-отрано. От анализа на eSky.bg става ясно, че сънародниците ни планират най-отрано пътуванията си покрай дългия уикенд около 24 май – между два месеца и половина до почти три месеца. Малко по-спонтанно сънародниците ни планират великденските си пътувания, въпреки че са с по-дълга продължителност. Най-отрано те резервират пътуванията си до Барселона – почти 2 месеца и 10 дни, а най-късно до Будапеща – месец и половина.

Пътуванията за дългия уикенд около 24 май са по-евтини

От анализа можем да заключим, че самолетните билети са значително по-достъпни за пътуване по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в сравнение с разходите за пътуване по време на Великден и Гергьовден. Въпреки че остава по малко от месец до дългия уикенд покрай 24 май, все още българите могат да резервират изгодни пътувания. City break пакетите за Барселона са на цени от 406 евро за полети +3 нощувки в 3-звезден хотел в центъра. За City break пакет в Рим пък са небходими около 327 евро за полети +2 нощувки в хотел близо до центъра на града. 

Методология

Това проучване е изготвено на базата на всички резервации на самолетни билети, направени в платформата за пътувания eSky.bg, със заминаване между 27.04-07.05 и 20.05-27.05 Цените, представени в EUR, са средната стойност на пътуването за един пътник, като се взима предвид цената на двупосочен билет.

За eSky Group

eSky Group е собственик на платформа за организиране на пътувания. Компанията е лидер в Централна и Източна Европа и водещ играч на пазарите в Южна Америка. Понастоящем eSky предлага услугите си в над 50 държави. Тя предлага широка гама от продукти, включващи полети, настаняване, City break и Почивки под формата на пакети от полет и настаняване, както и допълнителни продукти като застраховки, коли под наем, летищни трансфери, билети за спортни събития и концерти, както и различни изживявания по целия свят. Компанията приключи  2023 г. с впечатляваща EBITDA от над 18,7 милиона евро. eSky Group получи признанието на Forbes за най-високо оценената полска компания за електронна търговия в туристическата индустрия. Освен това, в Обединеното кралство, eSky притежава ATOL, предлагащ финансова защита за резервации за пътувания. eSky Group е член на групата агенти на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA).