Новини Събития

Илин Димитров даде плаж Мечата дупка край Лозенец под наем

   
Илин Димитров даде плаж Мечата дупка край Лозенец под наем

Служебният министър на туризма Илин Димитров е подписал заповед за отдаването под наем за 5 години на плаж Мечата дупка 1 и 2 между Лозенец и къмпинг Корал, община Царево. Това става ясно от заповедта му, с която TravelNews разполага. Търгът е спечелен от „Райд екстрийм“ ЕООД на бизнесмена Людмил Петрински още преди година и половина, но е обжалван от другите кандидати „Бест холидей“ ЕООД и „Бул 8“ ЕООД. Административният съд в София се произнася в полза на „Райд екстрийм“ и министър Димитров издава заповедта малко преди коледните празници, на 20 декември 2022 г.

Компанията ще плаща 24 025 лева без ДДС годишен наем за ивицата. Тя е определила максимална цена от 10 лв. за чадър и 12 лв. за шезлонг.

„Райд екстрийм“ ЕООД държеше още под наем плажа „Корал“. Компанията беше сред кандидатите за концесионери на Корал за срок от 20 години, но процедурата се провали през 2019 г. До преди години дружеството беше на Атанас Русев, който разпали протестите на екозащитници заради мераците на испанската компания "Ибердрола инмобилиариа" да застрои терени до пясъчната ивица. Дружеството беше глобено от бившия министър на регионалното развитие Лиляна Павлова през 2013 г. с 29 179 лева заради липса на пластмасови ветрозащитни плоскости на спасителните постове, информационна табела и санитарна носилка в оборудването на медицинския пункт. "Райд екстрим" плати глобата и отново беше избрано за стопанин на плажа през 2014 г. от министър Десислава Терзиева срещу наем от 34 327 лева.

Плаж Мечата дупка е разположен между Централния плаж на Лозенец и плаж Корал. Той е дълъг около 120 метра и широк 25 метра. Това е едно прекрасно заливче за релаксираща почивка. Заливът е известен с уникално бистрата си вода, естествена лагуна подходяща за малки деца и бебета. Той е подходящ и за подводен риболов.

Плажът е кръстен на пещерата Мечата дупка, която се намира в скалите наблизо. Името й се дава преди много години от стари рибари, уловили двойка тюлени (морски мечки) в свойте мрежи.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати