Анализи Новини

Цените на чадърите и шезлонгите при новите търгове за плажовете достигат до 50 лв.

   
Цените на чадърите и шезлонгите при новите търгове за плажовете достигат до 50 лв.
ММЦ Приморско се оказва с най-високи цени в търговете за наем на плажовете
  Снимка: Община Приморско

Предложените цени за чадъри и шезлонги при новите търгове за отдаване под наем на плажове по Българското Черноморие достигат 50 лв. Това показват първите резултати от избраните фирми и подписани заповеди от министъра на туризма Илин Димитров, установи проверка на TravelNews в проведените процедури. До момента са определени трима наематели от близо 50 търга, като конкурси се провеждат всеки ден. Плажовете се отдават под наем за 5 години. Тепърва ще стане ясно новите стопани какви точно стойности ще определят за летния сезон.

Най-висока наема цена е достигната за плаж “Младост ММЦ Приморско“ от 251 900 лв. без ДДС на година. За победител е определена фирмата „Ем Би Би Турист“ ЕООД със собственик Михаил Борисов. Тя предлага максимална цена за чадър и шезлонг от 50 лв., показва заповедта на министъра. Началната цена на търга започваше от 117 153 лв. без ДДС.

Наемател на морски плаж „Минерален басейн Север“ във Варна става „Радон“ ЕООД с предложена цена от 32 400 лв. без ДДС на година. Собственик на компанията е Иван Кюмюрджийски. Максималната цена за шезлонг и чадър е 30 лв.

За плаж „Иканталъка 1“ в Каварна е определена за победител фирмата „ВитаЯна Хенди Кенди“ ЕООД със собственик Яна Данаилова. Годишният наем ще е в размер на 30 300 лв. без ДДС. Предложената максимална цена за шезлонг и чадър е 20 лв.

Министърът на туризма Илин Димитров обяви пред TravelNews, че участниците в търговете за плажовете са изключително много. „Годишните цени за наем са се повишили над 7 пъти заради прозрачните процедури“, каза той. Димитров си постави за цел да отдава плажовете под наем, а не на концесия. Той обясни, че разликата между двата варианта е продължителността на договора. За наем той е 5 години, като след това се открива нова процедура. При концесията договорът е за 20 години. По думите му така ще може да се прави по-качествен контрол върху извършваната дейност.

Той каза още, че приоритет за министерството при сключването на договор ще са чистотата и поддръжката на зоните, обособени за свободно плажуващи. Министърът подчерта при представянето на приоритетите си за този мандат, че ще се провеждат прозрачни процедури по отдаване под наем на плажовете. На тях има видеонаблюдение и присъствие на представители на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), МВР и ДАНС.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати