Събития

Малдивите с рекордна година за туризма, 10 нови курорта отварят врати през 2024

   
Малдивите с рекордна година за туризма, 10 нови курорта отварят врати през 2024

Малдивите преживяват значително увеличение на туризма. С над 1000 зашеметяващи коралови острова, едно от най-красивите места в света има много причини да привлича туристи, а миналата година рекорден брой туристи посетиха страната в Индийския океан.

Малдивите е дом на 176 курорта, 809 къщи за гости и 14 хотела и е привлекателна за всички бюджети, с голямо разнообразие от възможности за настаняване. Малдивите отбелязаха 12% увеличение на пристигащите миналата година, рекорд за нацията. Според нови данни на Министерството на туризма най-много пристигнали са от Индия, Русия и Китай.

След неотдавнашен призив за бойкот на Малдивите, Индия беше изместена от първото място след негативни забележки срещу индийския министър-председател Нарендра Моди. Русия държи водещия пазар със 174 416 пристигания, следвана от Индия със 161 751. Китай е на трето място със 138 426 посетители. Други страни с високи посещения включват Обединеното кралство, Германия, Италия и САЩ.

ОТКРИВАНЕ НА КУРОРТИ ПРЕЗ 2024

Развитието процъфтява на Малдивите, като се откриват безброй острови и курорти. За 2024 г. на Малдивите бяха открити десет нови курорта, включително:

НОВ МЕЖДУНАРОДЕН ЛЕТИЩЕН ТЕРМИНАЛ

Международното летище Велана беше домакин на 52 авиокомпании миналата година, докато президентът д-р Мохамед Муицу обяви, изграждането на нов терминал през 2024 г., надявайки се да обслужи до 7 милиона пристигащи. Вътрешният терминал ще претърпи значително разширение, като капацитетът му ще бъде увеличен от 300 на 2000 пътници. Ще бъде изграден и отделен терминал за частни самолети и три допълнителни водни писти за въздушни таксита. Целта им за 2024 г. е над 2 млн. туристи, като се очаква ръст от 7% на нощувките на туристите в страната през годината.