Събития

Пловдив е в Топ 5 най-евтини градове за работа от разстояние

   
Пловдив е в Топ 5 най-евтини градове за работа от разстояние

Работата от разстояние отдавна не е само успешно приложим модел за периода на пандемията. Тя е устойчива тенденция, която се наложи в компаниите по цял свят, позволявайки на служителите да изпълняват задълженията си от всяка точка на земното кълбо. Най-важният фактор за тях безспорно са разходите за живот на мястото, в което избират да се преместят.

Ето защо британската компания за доставка на офис електроника Brother UK проучва къде Европа е най-евтиното и най-скъпото място за работа от разстояние. Анализирани са фактори като скоростта на Wi-Fi, цената на наемите на жилища, сметките за електроенергия, както и безопасността на мястото. Всяка дестинация може да получи максимален брой от 100 точки от участвалите в проучването дистанционни работници. Номер едно в класацията за най-достъпно място в Европа е град Тузла, Босна и Херцеговина.

Наем на едностаен апартамент в центъра там струва само около 207 евро на месец, а храненето навън също е изключително евтино - средната цена е 4,13 долара. Сараево, очарователната столица на страната, също попада в списъка, заемайки 10-то място. Сред най-евтините градове обаче доминира Румъния, заемайки пет места в Топ 10, отбелязва TimeOut. В класацията попада и България с град Пловдив, който се нарежда на четвърто място с оценка 66,60 от 100.

Наемът на едностаен апартамент в центъра е около 320 евро. Основните битови сметки възлизат на около 75 евро, а интернетът е приблизително 12 евро, пише profit.bg. Едно хранене навън струва едва около 8 евро, отбелязват авторите на проучването.

В другия край на спектъра – при най-скъпите градове за работа от разстояние, номер едно е Цюрих, най-големият град в Швейцария.

Средната месечна цена на двустаен апартамент под наем е около 2576 евро. Порция за един човек при хранене навън там е приблизително 26 евро. 

Ето кои влизат в Топ 10 най-евтини европейски градове за работа от разстояние:

  1. Тузла, Босна и Херцеговина
  2. Орадея, Румъния
  3. Крайова, Румъния
  4. Пловдив, България
  5. Яш, Румъния
  6. Тимишоара, Румъния
  7. Сибиу, Румъния
  8. Скопие, Северна Македония
  9. Ниш, Сърбия
  10. Сараево, Босна и Херцеговина

Ето и Топ 10 най-скъпи европейски градове за работа от разстояние

  1. Цюрих, Швейцария
  2. Лондон, Великобритания
  3. Лозана, Швейцария
  4. Женева, Швейцария
  5. Дъблин, Ирландия
  6. Базел, Швейцария
  7. Берн, Швейцария
  8. Бристол, Великобритания
  9. Трондхайм, Норвегия
  10. Мюнхен, Германия