Новини Събития

Над 60 000 са незаетите работни места в гръцкия туризъм

   
Над 60 000 са незаетите работни места в гръцкия туризъм

В Гърция сдруженията на работодателите в туризма алармират за растящ недостиг на работна ръка. Това затруднява работата в ключовия сектор. Днес на остров Родос пристигат първите чартъри с туристи. Отвориха всички хотели, но липсва достатъчно работна ръка. Според асоциацията на хотелиерите в страната недостигът на работници ще нанесе огромни щети в сектора през туристическия сезон.

Над 60 000 са незаетите работни места. Част от хотелиерите предлагат по-високо заплащане. В Крит например увеличението за камериерка е с 300 евро, за да привлекат работници от Северна Гърция.

Хотелиерите наемат работници и от чужбина. Правителството улесни процедурата за работа дори за нелегалните мигранти, но това няма да спаси туристическия сектор, оплакват се хотелиерите. Много от работещите преди години в Гърция вече предпочитат да работят в други европейски страни, където заплащането е по-високо и се предлагат по-добри условия, съобщават от туристическия сектор. В същото време се очаква много силен туристически сезон, като още през януари резервациите са със 17% повече в сравнение с миналата година.