Анализи Новини

Българите харчат все повече за преживявания

   
Българите харчат все повече за преживявания

Българските потребители харчат с приоритет за моментите, които оставят спомени за цял живот. 

Делът на инвестициите на потребителите в пътувания и посещенията на ресторанти и барове през 2023 г. се е увеличил с 22% в Европа, в сравнение с 2019 г. Това показват данни от проучване на Mastercard. 

Според проучването в Европа все повече потребители предпочитат да инвестират средствата си в изживявания, вместо във вещи. 9 от 10 (или 88%) от запитаните са заделили средства, колкото през 2023 г. или дори повече, за да посетят специални събития в сферата на кулинарията, спорта, музиката или киното. 
 

Над половината – 55% - планират да похарчат повече за изживявания, в сравнение с преди, а 78% споделят, че правят това с убеденост, че си заслужава. Средно 35% от запитаните българи намират, че концерт на любимата им банда или посещение в световен ресторант има огромен ефект върху целия им живот.

Проучването се потвърждава и от данните на Mastercard Economic Institute (MEI), според които делът на инвестициите на потребителите в пътувания и посещенията на ресторанти и барове през 2023 г. се е увеличил с 22% в Европа, в сравнение с 2019 г. 
 

За какво харчат българите?

  • 63% oт българите планират да харчат за пътешествия през ваканциите си, като 5 от 10 биха пътували до друга държава, за събитие в сферата на техния интерес
  • 39% oт българските респонденти ще посетят концерт или музикален фестивал през 2024 г.
  • Средно 34% планират да се занимават със спорт и отдих на открито или в спа центрове и потвърждават, че предпочитат да споделят тази изживявания с близки и трупат обогатяващи спомени за цял живот
  • 29% ще се включат в кулинарни изживявания – специални вечери с гост-готвачи, винени дегустации, готварски курсове и др.
  • За първи път се наблюдава и готовност за включване в доброволчески акции като желано общностно изживяване – 21% биха посветили времето си на тези събития
  • 58% българи намират за най-важна възможността да запазят мига на снимка или видео, а 41% си пазят за спомен билет и мърчандайз.

В проучването на нагласите на потребителите за покупка на изживяване в различна сфера на интерес от 2024 са включени 16 141 потребители от 20 държави.