Анализи

Туристическият бранш даде кредит на доверие на Евтим Милошев

   
Туристическият бранш даде кредит на доверие на Евтим Милошев
Министър Милошев с туроператорите
  МТ

Туристическият бизнес е положително настроен към служебния министър на туризма Евтим Милошев въпреки, че не идва от бранша и не разбира нищо от него. В първия кръг от срещи вчера министърът се срещна със сдруженията на заведенията, на туроператорите и Националния борд по туризъм. Днес предстоят разговори с Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), други хотелиери и екскурзоводите.

„Първите впечатления от срещата ни са положителни и министър Милошев беше добре подготвен“, заяви пред TravelNews Венцислав Танчев, член на ръководството на Асоциацията на инкаминг агенциите (AIA). Той се надява да е взел този пост, за да свърши необходимата работа на бизнеса. Милошев е бил позитивно настроен към продължаване на програмата за реклама на черноморските общини. „Получава кредит на доверие, като се надяваме да го оправдае“, подчерта Танчев.

Председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов е доволен от проведената среща и е с положителна нагласа за съвместна работа, защото идва от бизнеса и си поставя цели за краткосрочния период. „Глътка въздух за туризма след 9-месечния ледников период с бившия министър на туризма Зарица Динкова“, коментира той. Според него Милошев е комуникативен човек и отворен за разговори, като очаква да се справи по-добре от Динкова. От БАЗ са поставили като основен проблем забавеното издаване на работни визи за идващи служители от трети страни, които да работят през лятото по Българското Черноморие. Министър Милошев е поел ангажимент спешно да организира среща с останалите министерства и институции за ускоряването на процедурите.

Изпълнителният директор на Националния борд по туризъм д-р Полина Карастоянова също очерта като основен проблем издаването на работни визи, което е голям проблем за хотелиерите по Българското Черноморие. „Трябва ни светкавично решение, защото липсата на кадри може да провали предстоящия летен сезон“, обяви тя. Бордът са представили 10 приоритета на министър Милошев, които са важни за бранша – консолидация, започване на работа по бранд България, създаване на организация за маркетинг на дестинация България, спиране на ремонтите по магистрала „Тракия“ през юли и август и др. „Министърът е готов да чуе бизнеса и това е добър знак“, допълни Карастоянова.

„Доста продуктивна и интересна среща с министър Евтим Милошев. Надяваме се да реши основните проблеми за краткия период от 2-3месеца и да подготви летния сезон“, обяви пред TravelNews Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията в България. Според него не е проблем, че не разбира от туризъм, но е важното, че идва от бизнеса и може да се изслушва и да вслушва. „Определено ще можем да работим с него. Не искам да правя съпоставки с предния министър Зарица Динкова, която не беше квалифицирана нито в туризма, нито като бизнес човек“, посочи Коларов.

Другите сдружения на туроператорите също са доволни от проведената първа среща. Председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) Димитрина Горанова обясни, че министър Милошев е дал знак, че иска да работи с бизнеса. „Нашите очаквания са да работи добре с бранша. Очертахме основните проблеми, които могат да се решат за краткото време от 2-3месеца“, допълни тя. За АБТТА са важни да продължи работата по създаване на гаранционния фонд за туроператорите, запазването на 9% ДДС за сектора и рекламата на България като страна домакин на Европейската асоциация на туроператорите и туристическите агенти (ECTAA).

Зам.-председателят на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) проф. Георги Рачев е доволен от проведената първа среща с министър Милошев. „Давам му червена точка, че ни събра още на четвъртия ден. Докато други бивши министри въобще не искаха да работят с нас“, коментира той. Според него фактът, че Милошев идва от бизнеса вече му помага, защото за кратко време е навлязал в детайли, което прави добро впечатление.

Определено първата среща беше успешна и положителна, защото вникна във всички наши проблеми и искания, обяви Румяна Любенова, член на УС на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ). „Намерихме бързо общ език. Надяваме се да поеме нещата в свои ръце за краткото време, през което ще е министър“, допълни тя.

Бившият министър на туризма Зарица Динкова се срещаше избирателно с туристическия бизнес и само с този, който не я критикува. Тя работеше само с определени големи хотелиери и туроператори.

Мирослав Иванов